Je bent hier » Nieuws » Opinie: Het capaciteitstarief mist zijn doel – Grote verbruikers krijgen voorrang

Opinie: Het capaciteitstarief mist zijn doel – Grote verbruikers krijgen voorrang

Terug

Het recent ingevoerde capaciteitstarief, bedoeld om hoge piekverbruiken te bestraffen, schiet zijn doel voorbij. Dit nieuwe tarief berekent nettarieven op basis van de hoogste verbruikspiek per kwartier, maar de werkelijkheid is veel complexer.

 

Het capaciteitstarief is niet eerlijk. Het is als een wiskunde-examen waarbij je bijna alle vragen foutloos beantwoordt, maar door een kleine fout in een oefening alsnog zakt. Zo wordt ook iemand die maandelijks keurig zijn verbruik spreidt, gestraft voor één enkele piek tijdens een onoplettend moment. Dit systeem moedigt dus geen efficiënt energieverbruik aan, maar bestraft incidentele afwijkingen.

 

Het capaciteitstarief mist zijn doel. Een piekverbruik op momenten van overaanbod op het net kan juist bijdragen aan efficiëntie, zoals tijdens pieken in zonne- en windenergie. Het huidige systeem straft consumenten af, ook als hun piekverbruik op dat moment een positieve invloed heeft op het net.

 

Het capaciteitstarief lijkt vooral niet meer en niet minder dan een afleidingsmanoeuvre te zijn, als je weet dat de werkelijke bepalende factor voor nettarieven volgens de cijfers van de VREG duidelijk het totale jaarverbruik is. In juni 2021 betaalde een grootverbruiker met een verbruik van 7500 kWh per jaar €0,11 per kWh aan netkosten, terwijl dit voor een kleine verbruiker met 600 kWh per jaar €0,14 per kWh was. 

 

In juni 2024, na de invoering van het capaciteitstarief, betaalt diezelfde kleine verbruiker  maar liefst €0,21 per kWh, terwijl de grootverbruiker amper €0,08 per kWh betaalt.

 

 

(bron: VREG)

 

Terwijl het principe "de gebruiker betaalt" op de site van de VREG wordt genoemd als argumentatie voor het capaciteitstarief, heeft het ironisch genoeg dus net het tegenovergestelde effect bereikt: de grote gebruiker betaalt steeds minder.

 

Investeringen in het uitbreiden van het net zouden volgens de VREG eerlijk verdeeld moeten worden. De kosten voor uitbreidingen zijn net grotendeels nodig vanwege grootverbruikers dan moet je ze ook verhoudingsgewijs laten bijdragen.

 

Het huidige capaciteitstarief is niet de oplossing. Het systeem moet duidelijk eerlijker en transparanter worden, met tarieven gebaseerd op de werkelijke belasting van het net. Alleen zo stimuleren we duurzaamheid en rechtvaardigheid in ons energiesysteem.

 

016 23 26 49

info@dialoog.be

facebook.com/dialoogvzw