Je bent hier » Bouwadvies » Info en tips over verbouwen

Vragen over verwarming en sanitair warm water - Heeft een zonneboiler zin?

Terug

Een zonneboiler is een voorverwarmingssysteem voor sanitair warm water. In de zomer levert de zon meestal genoeg energie om zonder naverwarming je sanitair warm water op de gewenste temperatuur te krijgen. In de winter is de bijdrage van de zon beperkt en neemt de naverwarming over. De naverwarming kan elke andere vorm van aanmaak van sanitair warm water zijn.

 

Een ketel (op bijv. gas, stookolie, hout of houtpellets) of gasgeiser als naverwarming kan je technisch gezien perfect combineren met een zonneboiler. Wat je in eerste instantie weerhoudt is vooral de kostprijs van de zonneboiler, zowel de investering als onderhoud en wisselstukken. Meestal overstijgt de terugverdientijd, als je alles inrekent, ruim de levensduur van het toestel.

 

Bij de levensduur van het toestel moet je ook rekening houden met de levensduur van de naverwarming. Fossiele brandstoffen zijn een eindig verhaal. Ook de toekomst van hout en houtpellets is onzeker (beperkte beschikbaarheid en uitstoot). Wat doe je dan met de zonneboiler, die een langere levensduur heeft dan een ketel? Je kan de ketel als naverwarming niet zomaar vervangen door een warmtepomp als naverwarming. Een ketel werkt efficiënt op hogere temperatuur, een warmtepomp op lagere temperatuur.

 

Hierdoor heb je bij een warmtepomp een groter boilervat met een grotere warmtewisselaar nodig dan bij een ketel als naverwarming. Om legionellavorming bij die lagere temperaturen te vermijden zit er ook meestal een elektrische weerstand in de boiler van een warmtepomp, zodat je het water kan desinfecteren door het  regelmatig op hogere temperatuur te brengen.

Een zonneboiler combineren met een warmtepomp is hoe dan ook een stuk minder interessant dan met een ketel. Een warmtepomp is op zich al een efficiënt toestel met een beperkt verbruik, ook voor sanitair warm water. Een zonneboiler kan hierin nog weinig bijdragen.

 

Een zonneboiler is zelfs niet compatibel met een lucht-waterwarmtepomp. Beide zijn efficiënt in de zomer en leveren weinig op in de winter.

 

Heb je een warmtepomp en zonnepanelen, dan is een zonneboiler zinloos. Je warmtepomp warmt sanitair warm water deels gratis op met elektriciteit uit je zonnepanelen. Bij een zonneboiler kan de naverwarming pas ’s avonds aanslaan wanneer de zon geen energie meer levert. De  warmtepomp als naverwarming kan dan niet meer rekenen op de  gratis stroom van de zonnepanelen.

 

Zit er dan geen toekomst meer in de zonneboiler? Misschien niet voor sanitair warm water in woningen, maar wel voor andere toepassingen. Denk maar aan zomergebruikers zoals openluchtzwembaden of grootschalige toepassingen zoals warmtenetten.

016 23 26 49

info@dialoog.be

facebook.com/dialoogvzw